Hypotheken

Onze diensten

Het afsluiten van een hypotheek is een belangrijke financiële beslissing, een beslissing voor misschien wel de komende dertig jaar. Een duidelijk en goed hypotheek advies is dan ook belangrijk om tot de juiste beslissing te kunnen komen. Of het nu gaat om de aankoop van je eerste woning, doorstromen naar de volgende woning, verbouwing van je woning of het oversluiten van je huidige hypotheek. Bujak Advies zorgt voor de juiste hypotheek en verzekering en ondersteunt je met het maken van deze belangrijke beslissing.

Hypotheekvorm

Een hypotheek is een lening waarbij jouw woning het onderpand is, er zijn verschillende manieren om deze lening af te lossen, dit noemen wij de hypotheekvormen. Nieuwe hypotheken afgesloten sinds 2013 moeten binnen 30 jaar volledig afgelost worden doormiddel van minimaal een maandelijkse aflossing, anders heb je geen recht op hypotheekrente aftrek. Hierdoor blijven er twee hypotheekvormen over, namelijk de annuïteiten hypotheek en de lineaire hypotheek. Dit zijn tegenwoordig dan ook de meest voorkomende hypotheek vormen.

Annuïteiten hypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je een vast bedrag per maand dat uit een deel rente en een deel aflossing bestaat. Zolang het rentepercentage en de looptijd niet wijzigen, blijft dit bedrag gelijk. De verhouding tussen rente en aflossing verandert wel iedere maand: in het begin los je weinig af en betaal je veel rente, later los je meer af en betaal je minder rente. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek helemaal afgelost.

Voordelen

Nadelen

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek, betaal je maandelijks aflossing en een deel rente. Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag aan aflossing. Is de looptijd van de lening bijvoorbeeld dertig jaar (360 maanden), dan los je maandelijks 1/360e deel van de hypotheekschuld af. Hierdoor daalt de hypotheekschuld in een rechte lijn (lineair), net als de rentelasten. Omdat je iedere maand een deel van je hypotheek aflost en je openstaande schuld dus lager wordt betaal je iedere maand ook minder rente, dit betekend dat het bruto maand bedrag welke je betaald ook iedere maand lager wordt. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek helemaal afgelost.

Voordelen

Nadelen

Overige hypotheekvormen

Tot 2013 was het mogelijk om ook bij andere hypotheekvormen dan een annuïteiten- of een lineaire hypotheek hypotheekrenteaftrek te krijgen. De meeste hypotheekvormen zijn echter niet meer af te sluiten. Alleen als je onder het overgangsrecht valt (als je je hypotheek voor 31 december 2012 heb afgesloten), kan je de hypotheek nog (fiscaal) voortzetten. Neem voor meer informatie contact op met een adviseur van Bujak Advies. Hier vindt u een overzicht van deze hypotheekvormen.

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je tot de einddatum alleen rente betaalt. Omdat je niet aflost, moet je de lening op de einddatum in één keer aflossen. Je hypotheekschuld blijft gedurende de hele looptijd hetzelfde, tenzij je ervoor kiest om onderweg aflossingen te doen.

Voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek is een aflossingsvrije hypotheek niet meer geschikt. Vanaf 1 januari 2013 gelden er andere voorwaarden. Je mag namelijk alleen nog de hypotheekrente aftrekken als de hypotheek binnen 30 jaar stapsgewijs wordt afgelost. Dat is bij een aflossingsvrije hypotheek niet het geval. Heb je een aflossingsvrije hypotheek welke is afgesloten voor 1 januari 2013 dan mag je de hypotheekrente wel aftrekken, voor maximaal 30 jaar.

Als je al een aflossingsvrije hypotheek hebt en je gaat verhuizen dan mag je onder voorwaarden deze aflossingsvrije hypotheek meenemen. Wil je hierover meer informatie neem dan contact op met ons.

Een spaarhypotheek is een hypotheek waar aan een spaarverzekering gekoppeld zit, bij een spaarhypotheek is er geen verplichte aflossing tijdens de looptijd. Je vaste maandelijkse lasten bestaan uit rente over het hypotheekbedrag en een inleg op een gekoppelde spaarverzekering. De spaarrente die je ontvangt is even hoog als de hypotheekrente die je betaalt. De hoogte van het spaarbedrag is zo bepaald, dat het spaarsaldo aan het einde van de looptijd van de hypotheek even hoog is als de hypotheekschuld. Zo betaal je aan het einde van de looptijd in één keer je hypotheek af.

Met een bankspaarhypotheek los je tijdens de looptijd niets af, je betaalt alleen rente. Daarnaast leg je maandelijks een bedrag in op een bankspaarrekening, de spaarrekening Eigen Woning (SEW). Zo bouw je kapitaal op om aan het einde van de looptijd de hypotheek in één keer af te lossen.

Een beleggingshypotheek is een hypotheek waarbij je vermogen opbouwt via beleggingen. De hypotheek bestaat uit een aflossingsvrije lening en via beleggingen bouw je kapitaal op om deze af te lossen. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee hierdoor kan het rendement te laag zijn waardoor je de hypotheek niet volledig kunt aflossen.

Een beleggingshypotheek kan niet meer nieuw worden afgesloten, deze hypotheek vorm wordt namelijk niet meer aangeboden.
Als je op dit moment een beleggingsverzekering hebt, kun je hem nog wel oversluiten naar een andere bank of er een andere woning mee financieren.

Een levenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij er tijdens de looptijd niet wordt afgelost. In plaats daarvan wordt er een levensverzekering afgesloten waarmee de hypotheek aan het eind van de looptijd wordt afbetaald. De maandelijkse lasten bestaan uit hypotheekrente en verzekeringspremie. Op het einde van de looptijd komt de levensverzekering tot uitkeren, met deze uitkering wordt de hypotheek (gedeeltelijk) afgelost.

De hybride hypotheek wordt ook wel de spaar- of beleggingshypotheek genoemd. In deze hypotheekvorm worden de flexibiliteit van de levenhypotheek en de zekerheid van de spaarhypotheek met elkaar gecombineerd.

Een krediethypotheek is te vergelijken met een doorlopend krediet, met als onderpand je woning. Je kunt dan beschikken over het vermogen dat in je huis vastzit. Deze hypotheekvorm wordt vaak gebruikt als een alternatief voor een normaal doorlopend krediet en niet als hypotheekvorm om een woning te financieren.

Neem contact met ons op

Het eerste kennismakingsgesprek is geheel vrijblijvend